آب مروارید به کدر شدن عدسی چشم اطلاق می شود که با افزایش سن ، احتمال دچار شدن به این ضایعه افزایش می یابد و فرد احساس دو بینی در یک چشم ، دیدن هـاله در اطراف لامپ ها ، کاهـش دید در شب ، زرد شدن رنگها ، دیدن لبـه هاي صاف اشـياء بصـورت مواج يا منحـني و … پیدا می کند و بروز این بیمـاری هم بصـورت مادرزادی و هم بصورت اکتسابی امکان پذیر است و درمان دارویی موثری برای آن وجود ندارد و بهترین راه جراحی است.
در جراحی آب مروارید ، عدسی مصنوعی جایگرین عدسی کدورت یافته می شود.
روش مورد استفاده برای جراحی کاتاراکت ، تکنیک فیکو امولسیفیکاسیون می باشد و با استفاده از امواج اولتراسوند ، عدسی معیوب خرد و عدسی کدر شده بیمار را ، از طریق برشی حدود 3 میلی متری از چشم خارج نموده و یک عدسی مصنوعی شفاف تا شونده ( لنز مصنوعی) جایگزین آن می شود این عمل حدوداً 10 تا 15 دقیقه به طول می انجامد و معمولاً نیاز به هیچگونه بخیه و بیهوشی عمومی نیست و با بی حسی موضعی امکان پذیر است.
بندرت و زمانی که آب مروارید خیلی رسیده و سخت شده باشد ، خرد کردن عدسی معیوب بوسیله امواج اولتراسوند امکان پذیر نیست لذا در این حالت ، هسته عدسی معیوب را از طریق برش بیشتر ( 6 الی 10 میلی متر ) به صورت کامل از کپسول چشم خارج نموده و لنز مصنوعی را جایگزین می کنند و محل برش های انجام شده نیز با بخیه اصلاح می گردد ، این تکنیک ، جراحی خارج کپسولی نامیده می شود.
از سایر روشهای مورد استفاده برای جراحی آب مروارید میتوان به تکنیک لنز کتومی که بیشتر در خصوص آب مرواریدهای ناشی از صدمات و موارد مادرزادی ایجاد شده اند نام برد .
لیزر فمتو در عمل آب مروارید :
این لیزر نسل جدید تری از روش فیکو بوده و در واقع مکمل آن می باشد .
قبل از شروع عمل جراحی با استفاده از لیزر فمتوسکند، یک تصویر سه بعدی ازساختمان قرنیه، اتاق قدامی و عدسی چشم تهیه میشود که به کمک آن ، جراح می تواند محل دقیق تابش لیزر در قسمتهای مختلف را مشخص نماید و این تصویر کمک می کند تا با استفاده از لیزر ، برشها بدون نیاز به چاقوی جراحی (که با دقت و کیفیت بسیار بالاتری نسبت به عمل فیکو همراه است) انجام پذیرد. نتیجه و کیفیت عمل با این تکنیک بهتر از روش فیکو می باشد.
عمل آب مروارید با احتمال بالای 95 درصد غالباً موفقیت آمیز بوده و تنها در سالهای بعد از عمل ممکن است ،کپسول خلفی تار شده و دید کاهش یابد که در این موارد می توان به راحتی به کمک لیزر و بصورت سرپایی درمان انجام شود.
مهمترین عارضه زودرس پس از جراحی آب مروارید ، التهاب و عفونت داخل چشمی است که علایم آن با بروز درد ، ریزش اشک ، حساس شدن به نور ، کاهش دید همراه خواهد بود و بیمار می بایست در اولین فرصت به پزشک مراجعه نماید .