شبکیه داخلی ترین لایه چشم است و شامل سلول های گیرنده نور و نورون ها (اعصاب بینایی) می شود. شبکیه لایه ای بسیار نازک است که حدود 75درصد مساحت چشم را می پوشاند. هرگونه اختلال در عملکرد شبکیه و عروق خونی اثر نامطلوب روی بینایی دارد و در برخی موارد سبب آسیب های جدی و نابینایی می شود. چشم پزشکان با استفاده از روش های نوین و تکنیک های پیشرفته به تشخیص سریع و دقیق بیماری های شبکیه کمک می کنند.
این تکنیک جدید با عنوان Optical Coherence Tomography شناخته می شود. چشم پزشک با استفاده از OCT به مقاطع توموگرافیک با دقت بالا از لایه های شبکیه و اطلاعات ارزشمند دیگر دست پیدا می کند. بنابراین برای تشخیص و پیگیری بسیاری از بیماری های شبکیه مانند سوراخ های ماکولا، ادم ماکولا، دژنرسانس ماکولا، رتینوپاتی دیابتی و گلوکوم به کار می رود.
از آنجایی که در این تکنیک از یک منبع نورانی استفاده می شود احتیاجی به تماس با چشم وجود ندارد و در عرض چند ثانیه انجام می گیرد.
با OCT میتوان نمایی از وضعیت آناتومیک و حتی هیستولوژیک چشم را به تصویر کشید. در حقیقت OTC ، برخلاف پاتولوژی که نیازمند نمونه برداری و رنگ آمیزی نسج در خارج از بدن است، برشی از بافت را در حالی که زنده و در بدن انسان است، با دقت و کیفیت بالا به نمایش میگذارد. از آنجا که عمده بافت های چشم شفاف هستند، این شیوه تصویر برداری در چشم پزشکی دارای قابلیت فراوانی میباشد.
در OCT نور لیزر مخصوص به چشم تابانده میشود و نور پس از عبور از لایه های مختلف چشم نهایتا بازتاب پیدا میکند و سنسور دستگاه با آنالیز بازتاب نور چگونگی لایه های مختلف چشم را بررسی میکندد و لایه های طبیعی را از غیر طبیعی تشخیص داده و نوع ضایعه را با وضوح و دقت میکرونی نشان میدهد.
این نوع تصویر برداری عمدتا برای بررسی لایه های شبکیه و نیز عصب باصره استفاده میشود، ولی نمونه هایی از OCT وجود دارد که میتواند لایه های جلویی چشم نظیر قرنیه، صلیبیه و عنبیه و نیز عدسی را به تصویر بکشد. تفاوت OCT با توپوگرافی و توموگرافی معمولی این است که از توپوگرافی برای تصویر برداری لایه های قدامی چشم نظیر قرنیه استفاده میشود ولی OCT قادر است لایه های خلفی چشم، نظیر شبکیه را نیز مورد بررسی قرار دهد. علاوه بر این، اساس اپتیکی و تکنولوژی آنها نیز متفاوت است.
بیماری های شبکیه مثل کشش بین لکه زرد شبکیه و زجاجیه، سوراخ لایه ای لکه زرد شبکیه و آتروفی مشیمیه ناشی از سن را اکثراً در مشاهده تــه چشــم نمی تــوان تشخیص داد. با OCT اما زجاجیه خلفی و ارتباط آن با لکه زرد را می توان ارزیابی کرد. از این مهم تر OCT در تشخیص انواع تغییرات سنی لکه زرد نقش به سزایی دارد.
با کمک این روش تصویر برداری میتوان جزئیات لایه های شبکیه را به تصویر کشید و به تشخیص بسیاری از بیماریهای شبکیه رسید و همچنین با عکسبرداریهای دوره ای به تعیین پیشرفت و یا درمان این ضایعات رسید .
جـهت کسب اطلاعات بـیـشـتـر و همـچنین دریافت مشاوره تخصصی در مـورد عکسبرداری OCT شبکیه چشم در کلینیک دکـتـر رضا رخشان مـیـتـوانید از راه های زیر با ما در ارتباط باشید: